Laktozna intolerance in dieta
Laktoza ali mlečni sladkor je disaharid, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih.
Mlečni sladkor je sestavljen iz dveh monosaharidov, glukoze in galaktoze.
Laktoza se ne more absorbirati skozi steno tankega črevesja v obliki disaharida. Zato se mora razgraditi na glukozo in galaktozo. To hidrolizo katalizira encim laktaza, ki ga izloča trebušna slinavka.

➢ Večina ljudi se rodi s sposobnostjo prebavljanja laktoze, ki pa se z leti začenja izgubljati. Ko vedno težje prebavljamo glavni ogljikov hidrat mleka, se začnejo pojavljati gastorintestinalne težave, ki za ljudi niso življensko ogrožajoče, povzročajo pa občutek nelagodja.
➢ Z laktozno intoleranco se bori 70 % prebivalstva po celem svetu (Turk, 2010; Silanikove in sod., 2015).
Pomen laktoze:⇨ Popolna in osnovna hrana v prvem letu otrokovega življenja je mlečni sladkor-laktoza. Je najpomembnejši vir energije za otroka, medtem, ko pri odraslih uživanje laktoze nima posebne prehranske vrednosti.⇨ Poleg tega je funkcija laktoze spodbuditi rast koristnih bakterij v črevesju. Izogibanje mleku in mlečnim izdelkom lahko pripelje do zmanjšanja števila bakterij v prebavnem traktu, kar pa vodi do večje preobčutljivosti prebavil. ⇨ Mleko in mlečni izdelki po drugi strani predstavljajo vir biljakovin in drugih koristnih mikrohranil, kot so na primer kalcij, vitamina B2 in B12, vitamin D, fosfor, kalij,…
Živila, ki vsebujejo laktozo: Največ laktoze najdemo v človeškem mleku. Človeško mleko vsebuje več laktoze kot kravje, in sicer kar 5-8 % laktoze, medtem kot jo je v kravjem nekoliko manj, in sicer 4-6 % (Lukito in sod., 2015). Laktozo najdemo v mleku, sladoledu, jogurtih, sirih, maslu, različnih kremnih namazih in drugih živilih. Ne najdemo pa je le v mlečnih izdelkih, ampak tudi v nekaterih zamrznjenih, konzerviranih in pakiranih živilih, kamor uvrščamo kruh, kosmiče, piškote, zamrznjene predpripravljene večerje, margarine, solatne prelive, sladkarije, čokolade, juhe in še marsikje drugje, kjer je ena izmed sestavin mleko, mlečni derivati, laktoza, kazienati.
Laktozna intoleranca ali hipolaktazija je zelo pogost problem. Vpliva na kakovost življenja veliko ljudi.
Nezmožnost prebavljanja laktoze se pojavi, ko se koncentracija encima laktaze precej zmanjša.
Manjšanje koncentracije encima se ponavadi začne že v zgodnjem otroštvu. Simptomi preobčutljivosti na laktozo se pojavijo, ko nerazgrajena laktoza preide v debelo črevo, kjer se fermentira v acetat, ogljikov dioksid, metan ter vodikov plin (Di Rienzo in sod., 2013; Swallow, 2003; Deng in sod., 2015).
✓ Laktozna intoleranca pa ne spada med bolezni, saj gre le za pomanjkanje encima laktaze, ki je potreben za presnovo.
✓ Laktozna intoleranca je manj nevarna od alergije na mleko
✓ Alergija na mleko je bolezen, kjer pride do imunskega odgovora na beljakovine v mleku.
Poznamo 3 oblike laktozne intolerance, in sicer: primarno, sekundarno ter prirojeno (Silanikove in sod., 2015).
• Primarna laktozna intoleranca se pojavi s staranjem, katero ima kar 75 % svetovne populacije.
• Sekundarna oblika se pojavi kot posledica bolezni ali poškodbe in tanko črevo izloča manjšo količino encima laktaze .
• Tretja oblika pa je prirojena laktozna intoleranca pri kateri gre za popolno odsotnost encima laktaze že od samega rojstva.
Simptomi se pojavijo precej hitro in sicer od 30 minut do 2 uri po tem, ko oseba zaužije mleko ali mlečni izdelek, ki vsebuje laktozo⇨ Najpogostejši simptomi so: napihnjenost, vetrovi, bolečine v spodnjem delu trebuha, slab zadah, diareja in bruhanje.
Dieta:
✓ Ministrstvo za zdravje priporoča, da izdelki, ki imajo na embalaži deklariran napis ˝lactose free˝ ali pa ˝brez laktoze˝ ne smejo vsebovati več kot 0,1 g laktoze na 100 g živila, pripravljenega za uživanje.
✓ Pomembno je da pred nakupom posameznik prebere tudi deklaracijo živila.
✓ Zelo občutljivi posamezniki morajo biti pozorni tudi pri kavah v prahu in smetanovih stepenih dodatkih, ki vsebujejo natrijev kazeinat, ki je označen kot kazeinat ali mlečni derivat, saj ta v manjši količini vsebuje laktozo.
Med živila, ki ne vsebujejo laktoze prištevamo vso sadje in zelenjavo, nekatere krušne izdelke, meso in mesne izdelke, pijače, kot so sadni in zelenjavni sokovi, olja, juhe ter nekatere slaščice.
Živila z malo vsebnostjo laktoze: Fermentirani mlečni izdelki in izdelki z veliko mlečne maščobe (maslo ter siri)➢ Fermentacija je postopek mlečnokislinskega vrenja, kjer mlečno kislinske bakterije pretvorijo del laktoze v mlečno kislino in hkrati izločijo tudi nekaj encima laktaze. ➢ Med fermentirane mlečne izdelke spadajo jogurt, kislo mleko, kefir ter fermentirani mlečni izdelki z dodano probiotično kulturo.
Po zdravnišem diagnosticiranju laktozne intolerance morajo osebe spremeniti prehranske navade.
✓ Kljub temu, da imate laktozno intoleranco ni potrebno, da iz svoje prehrane izključite mlečne izdelke. Na trgu se prodaja veliko izdelkov, ki ne vsebujejo laktoze.
✓ Za rešitev težav obstajajo tudi tablete z encimom laktaze, izolirano iz mikrobnih vrst.
✓ Fermentirani mlečni izdelki imajo manj laktoze kot ostali mlečni izdelki, zato jih tudi laktozno intoleranti ljudje lahko uživajo brez večjih problemov.
✓ Pri lajšanju simptomov pa pomaga tudi, če mlečnih izdelkov ne zauživate samih, vendar v kombinaciji z drugimi živili.
Viri:
Turk, H. (2010). Laktozna intoleranca: motnja prebave mlečnega sladkorja. Dr.: revija za aktualna zdravstvena vprašanja, 21, 16-17.
Silanikove, N., Leitner, G., & Merin, U. (2015). The interrelationships between lactose intolerance and the modern dairy industry: global perspectives in evolutional and historical backgrounds. Nutrients, 7(9), 7312-7331.
Di Rienzo, T., D’angelo, G., D’aversa, F., Campanale, M. C., Cesario, V., Montalto, M., … & Ojetti, V. (2013). Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 17(Suppl 2), 18-25.
Swallow, D. M. (2003). Genetics of lactase persistence and lactose intolerance. Annual review of genetics, 37(1), 197-219.
Deng, Y., Misselwitz, B., Dai, N., & Fox, M. (2015). Lactose intolerance in adults: biological mechanism and dietary management. Nutrients, 7(9), 8020-8035.
Silanikove, N., Leitner, G., & Merin, U. (2015). The interrelationships between lactose intolerance and the modern dairy industry: global perspectives in evolutional and historical backgrounds. Nutrients, 7(9), 7312-7331.