Rdeče vino: Vplivi na zdravje

Napisala: Sanja Prodanović

Rdeče vino vsebuje močne antioksidante in številni viri trdijo, da ima njegovo pitje zdravstvene koristi. Seveda pa lahko prekomerno pitje rdečega vina povzroči zdravstvene težave.

Za ugodne vplive na zdravje naj bi bil zaslužen predvsem v vinu prisoten  resveratrol.

Resveratol je fitoaleksin, sekundarni metabolit nekaterih rastlin, ki ga te sintetizirajo ob poškodbi ali napadu patogenih mikroorganizmov. V rastlinah je prisoten v prosti obliki- aglikonu in v obliki glikozida. 1 g kožice grozdja vsebuje 50-100 µg resveratola, njegova koncentracija v rdečem vinu se giblje med 0,2 in 5,8 mg/l.

Resveratrol je polifenol, ki izkazuje svoje antioksidativne lastnosti na različne načine: ima sposobnost lovljenja reaktivnih kisikovih snovi ter hkrati povečuje aktivnost encimov, ki metabolizirajo reaktivne kisikove snovi in zmanjšuje aktivnost encimov, ki provzročajo nastenek reaktivnih kisikovih snovi.

Najdemo ga lahko v različnih rastlinah: vinski trti, borovnicah, brusnicah, arašidih, japonskem dresniku (Poligonum cuspidatum) idr.

Resveratrol naj bi imel številne protivnetne in antioksidativne učinke v našem telesu, ki naj bi bili vsaj delno zaslužni za  t. i. »francoski paradoks«.

Hipotezo o slednjem so leta 1981 oblikovali trije francoski epidemiologi, ki so opažali nižjo pojavnost umrljivosti zaradi srčno-žilnih zapletov v Franciji kljub visokemu deležu nasičenih maščob v prehrani in relativno visoki stopnji kajenja.

In zakaj je tako?

Francoski paradoks pravi, da naj bi Francozi kljub uživanju mastne in nezdrave hrane manj zbolevali za najpogostejšimi boleznimi srca in ožilja. Razlog naj bi se skrival v temu, da pri vsakem obroku spijejo kozarec rdečega vina, kjer se skriva čudežna molekula resveratrol, ki s svojim antioskidativnim in protivnetnim delovanjem zmanjša tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Koncept se je začel, ko so statistike in kardiologe posebej zanimali podatki o boleznih koronarnih arterij, kot je miokardni infarkt. Ugotovili so, da imajo Francozi raven holesterola v krvi, ki je enakovredna prebivalcem drugih industrijsko razvitih držav, a da so bile francoske žrtve infarkta veliko nižje kot tiste v drugih državah. Prva razlaga je bila mediteranska prehrana, ki vsebuje manj živalskih maščob, a več rastlinskih olj, ki so za srce manj škodljiva. Mediteranska prehrana pa vsebuje tudi veliko vina, v rdečem vinu pa so snovi, kot so fenolne spojine, ki lahko zmanjšajo strjevanje krvnih ploščic in s tem zmanjšajo tveganje za strjevanje v arterijah ter pojav srčnih bolezni, kot je miokardni infarkt.

Koristi za zdravje

Rdeče vino je že stoletja del družbenih, verskih in kulturnih dogodkov. V preteklosti so ljudje trdili, da rdeče vino koristi zdravju, zlasti ob uravnoteženi prehrani.

V zadnjih letih je znanost pokazala, da je v teh trditvah lahko resnica.

Študija iz leta 2018 ugotavlja, da ima zmerno pitje rdečega vina pozitivne povezave z:

  • boleznimi srca in ožilja
  • aterosklerozo
  • hipertenzijo
  • nekaterimi vrstamikarcinomov
  • diabetesom tipa 2 (Snopek idr., 2018).

Kako lahko rdeče vino izboljša zdravje?

Rdeče vino ima lahko koristi za zdravje zaradi svojih antioksidativnih, protivnetnih učinkov in učinkov na uravnavanje lipidov.

Rdeče vino, ki ga ljudje delajo iz zdrobljenega temnega grozdja, je razmeroma bogat vir resveratrola, naravnega antioksidanta v lupini grozdja.

Antioksidanti zmanjšujejo oksidativni stres v telesu. Oksidativni stres ima jasne povezave s številnimi boleznimi, vključno z rakom in boleznimi srca.

Obstaja veliko zdravih živil, bogatih z antioksidanti, vključno s sadjem, oreščki in zelenjavo.

Celo grozdje in jagode so boljši viri resveratrola kot rdeče vino in zaradi zdravstvenih tveganj, povezanih s pitjem alkohola, bo pridobivanje antioksidantov iz hrane verjetno bolj koristilo zdravju kot pitje vina.

Ljudje bodo morda morali piti veliko rdečega vina, da bodo dobili dovolj resveratrola za učinek, kar bi lahko povzročilo več škode kot koristi.

Kljub temu je pri izbiri med alkoholnimi pijačami rdeče vino morda boljša izbira kot nekatera druga.

Zdravje srca in ožilja

Številne študije so pokazale pozitivno povezavo med zmernim pitjem rdečega vina in dobrim zdravjem srca.

Nedavno je pregled iz leta 2019 poročal, da je pitje rdečega vina povezano z manjšim tveganjem za koronarno srčno bolezen, ki je glavni vzrok bolezni in smrti v Združenih državah (Castaldo idr., 2019).

Avtorji so ugotovili, da ima rdeče vino lahko kardioprotektivne učinke.

Vendar pa Ameriško združenje za srce (AHA) navaja, da ni jasno, ali obstaja vzročno-posledična povezava in da lahko vlogo igrajo tudi drugi dejavniki. Na primer, ljudje, ki pijejo rdeče vino v zmernih količinah, lahko sledijo tudi bolj zdravemu življenjskemu slogu ali sredozemski prehrani.

AHA tudi pojasnjuje, da lahko presežek alkohola neposredno škoduje srcu. Da bi ostali varni, bi morali ljudje upoštevati uradne smernice Centra za bolezni in preprečevanje (CDC), ki opredeljujejo zmerno pitje kot:

  • 1 kozarec vina na dan za ženske
  • 2 kozarca vina za moške

Zdravje črevesja

Študija iz leta 2018 je poročala, da lahko polifenoli iz rdečega vina in grozdja izboljšajo črevesno mikrobioto in tako prispevajo k zdravemu črevesju. To je zato, ker lahko polifenoli rdečega vina delujejo tudi kot prebiotiki, ki so spojine, ki krepijo zdrave črevesne bakterije (Nash idr., 2018).

Sladkorna bolezen tipa 2

Ena študija iz leta 2015 je pokazala, da pitje kozarca rdečega vina ob večerji “zmerno zmanjša kardiometabolično tveganje” pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 in da je zmeren vnos rdečega vina običajno varen (Gepner idr., 2015).

Znanstveniki so verjeli, da ima etanol v vinu ključno vlogo pri presnovi glukoze in da lahko prispevajo tudi brezalkoholne sestavine.

Vendar je za potrditev ugotovitev potrebnih več raziskav.

Poleg tega je metaanaliza iz leta 2018 pokazala, da zmerno uživanje vina ni zmanjšalo parametrov glukoze in drugih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 (Ye idr., 2019).

Zato se mora vsakdo s sladkorno boleznijo pred uživanjem alkohola posvetovati s svojim zdravnikom.

Odpravlja možnost pridobivanja odvečne teže

Picetanol iz sestave rdečega vina razgrajuje maščobne celice in s tem odpravlja možnost pridobivanja odvečne teže.

Je rdeče vino dobro za dieto? Nenavadno je, da. Dejstvo je, da lahko nekateri elementi, ki jih vsebuje ta alkoholna pijača, vplivajo na metabolizem in to pozitivno. To pomeni, da rdeče vino, popijeno v majhnih količinah, pomaga pri prebavi težke hrane, olajša delo želodca in črevesja. Prav tako rdeče vino pomaga ustaviti rast maščobnih celic! Vendar v tem primeru govorimo o debelosti. Malo prekomerne teže na ta način ne bo delovalo.

Treba je razumeti, da govorimo o majhni količini te pijače! Če popijete več kot eno ali dve porciji, to je več kot 250 mililitrov, potem lahko izgubite nadzor nad svojim apetitom. Tako se bo pojedlo veliko več, kot je bilo načrtovano.

Prav zato, ker alkohol otopli nekatere čute, hkrati pa vzbuja občutek lakote in željo po jesti, je pri dietah prepovedan. Vendar majhen odmerek ne bo povzročil škode, nasprotno. Toda ta metoda se lahko uporablja le, če oseba, ki izgublja težo, zagotovo ve, da se bo lahko obvladala.

Boljši spanec

Navada pitja v majhnih količinah izboljša kakovost in trajanje spanja.

Ob večerji se pogosto priporoča pitje rdečega vina. Zakaj? Izkazalo se je, da ima sedativni učinek. To pomeni, da kozarec te pijače pred spanjem pomaga spraviti živčni sistem v red. Omeniti velja tudi, da vino pomaga izboljšati spanec, zato lahko to tehniko uporabijo ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti ali drugih motenj spanja.

Vendar pa je v tem primeru vredno zapomniti tudi odmerek. Napitek blagodejno deluje, če ga pijemo v majhnih količinah. Torej, optimalni odmerek je sto mililitrov.

Izboljšanje krvnega pritiska

Po mnenju AHA lahko resveratrol zniža krvni tlak in poveča raven holesterola lipoproteinov visoke gostote (HDL).

Študija iz leta 2015 je pokazala, da spojine rdečega vina, imenovane procianidini, pomagajo ohranjati zdrave krvne žile (KHAN idr., 2015).

Mnogi ljudje ugotovijo, da jih alkoholna pijača sprosti. Vendar pa študije, objavljene leta 2017 in 2021, kažejo, da lahko izdelki iz grozdja in sok polnega rdečega grozdja znižajo krvni tlak. To bi lahko bile bolj zdrave možnosti ( Neto idr., 2017 in Asbaghi idr., 2021).

Vendar je pomembno vedeti, da lahko prekomerno pitje alkohola povzroči visok krvni tlak in aritmijo ali nepravilen srčni ritem.

Pomaga pri poškodbah možganov po možganski kapi

Pregled iz leta 2015 je poročal, da lahko resveratrol pomaga pri zaščiti pred sekundarno poškodbo možganov po možganski kapi ali poškodbi centralnega živčnega sistema. To je posledica njegovih pozitivnih učinkov na vnetja, oksidativni stres in celično smrt (Lopez idr., 2015).

Študija iz leta 2018 je pokazala, da je resveratrol zmanjšal oksidativni stres in celično smrt pri podganah s travmatično poškodbo možganov (Shi idr., 2018).

Vendar sta obe študiji dokazali učinke resveratrola in ne rdečega vina.

Pomaga preprečiti izgubo vida

Glede na raziskavo iz leta 2016 lahko resveratrol pomaga preprečiti izgubo vida z zmanjšanjem vnetja in oksidativnega stresa (Abu-Amero idr., 2016).

Številne oblike očesnih bolezni, povezanih s starostjo, ki povzročajo izgubo vida, vključujejo te dejavnike, vključno z:

  • glavkom
  • siva mrena
  • diabetična retinopatija
  • makularna degeneracija

Zmanjšanje tveganja za nekatere vrste karcinoma

Nekatere raziskave kažejo, da zmerno pitje rdečega vina lahko zmanjša tveganje za nekatere vrste karcinoma.

Vendar pa Nacionalni inštitut za karcinom (NCI) navaja, da obstajajo trdni dokazi, da lahko pitje alkohola povzroči nekatere vrste karcinoma, zlasti čezmerno uživanje alkohola.

To je deloma zato, ker ustvarja toksine v telesu, poškoduje telesna tkiva in povzroča oksidacijo. To pomeni, da lahko morebitni škodljivi učinki alkohola odtehtajo vse koristi resveratrola.

NCI povezuje uživanje alkohola z različnimi vrstami raka, vključno z rakom ust, grla, jeter, dojk in debelega črevesa.

Za večino ljudi je uživanje rdečega vina v zmernih količinah varno, vendar je treba upoštevati, da je prekomerno pitje alkohola škodljivo.

Nekatere študije povezujejo zmeren vnos rdečega vina z manjšim tveganjem ali boljšimi rezultati pri karcinomu. Naslednji razdelki obravnavajo študije o rdečem vinu in določenih vrstah raka.

Karcinom dojke

Alkohol poveča estrogen v telesu, hormon, ki lahko spodbudi rast rakavih celic.

Vendar pa je študija iz leta 2012 navedla, da lahko zaviralci aromataze (AI) v rdečem vinu – in v manjši meri v belem vinu – zmanjšajo raven estrogena in povečajo testosteron pri ženskah, ki se približujejo menopavzi (Shufelt idr., 2012).

Raziskovalci so teoretizirali, da je to morda razlog, zakaj je rdeče vino manj povezano s povečanim tveganjem za raka dojke kot druge vrste alkohola.

Pomembno je omeniti, da so potrebne nadaljnje raziskave o uživanju rdečega vina in raku dojke, preden lahko znanstveniki podajo dokončne trditve.

Karcinom pljuč

Pregled iz leta 2017 je pokazal, da ima resveratrol zaščitne učinke proti pljučnemu raku v študijah na ljudeh in v laboratorijih. Mehanizmi vključujejo preprečevanje celične proliferacije in rasti tumorja, povzročanje celične smrti v rakavih celicah in zaviranje metastaz (Yousef idr.,2017).

Vendar so ti učinki posledica resveratrola in ne samega rdečega vina.

Karcinom prostate

Študija iz leta 2019 je poročala, da so imeli moški, ki so pili alkohol, nekoliko manjše tveganje za smrtonosni rak prostate in da je rdeče vino povezano z manjšim tveganjem za napredovanje v smrtonosno bolezen (Downer idr., 2019).

Avtorji so izjavili, da ti rezultati pomenijo, da je lahko zmerno uživanje alkohola varno za ljudi z rakom prostate.

Lahko zmanjša tveganje za demenco

Glede na poročilo iz leta 2018 so raziskovalci odkrili povečano tveganje za demenco pri ljudeh, ki so se vzdržali pitja vina (Yasar, 2018).

Avtorji trdijo, da je to lahko posledica nevroprotektivnih učinkov polifenolov in drugih spojin v vinu, ki lahko zmanjšajo vnetje in spremenijo lipidni profil v telesu.

Manjša stopnja depresije

Študija iz leta 2013, ki je vključevala 5505 ljudi v 7 letih, je pokazala, da so imeli tisti, ki so popili med 2–7 kozarcev vina vsak teden, manjšo stopnjo depresije (Gea., 2013).

Zaradi blagega vpliva na psiho-čustveno stanje pomaga pri preprečevanju stresa in depresije.

Vendar pa so raziskovalci tudi ugotovili, da so ljudje, ki so močno pili, bolj izpostavljeni depresiji.

Dobro zdravje jeter

Alkohol je pogost vzrok bolezni jeter. Vendar pa je zmeren vnos rdečega vina v nekaterih okoliščinah povezan z dobrim zdravjem jeter.

Glede na študijo iz leta 2018 je skromen vnos alkohola, zlasti vina, povezan z nižjo stopnjo jetrne fibroze pri ljudeh z nealkoholno maščobno boleznijo jeter. Ta študija je skromen vnos alkohola opredelila kot do 70 gramov (g) ali manj kot 2,5 unč (oz) na teden (Mitchell idr., 2018).

Kljub temu je vpliv rdečega vina na zdravje jeter zapleten. Čeprav zagotavlja antioksidante in zmanjšuje oksidativni stres, lahko pitje poveča tudi sečno kislino in trigliceride, kar poškoduje jetra.

Raziskovalci morajo dokončati več študij, da bi ugotovili kompleksne učinke zmernega uživanja rdečega vina na zdravje jeter.

Ljudje, ki imajo trenutno bolezen jeter, se morajo popolnoma izogibati alkoholu.

Zmanjšanje ravni holesterola

Alkohol poveča lipoproteine ​​visoke gostote, kar preprečuje nastanek aterosklerotičnih plakov.

Tanini iz sestave pijače ohranjajo in izboljšujejo žilni tonus, krepijo kapilare in preprečujejo zvišanje holesterola v krvi

Daljša življenjska doba

Zmerno pitje rdečega vina lahko zmanjša tveganje za nekatere kronične bolezni, kot je navedeno zgoraj, zato lahko ljudem pomaga podaljšati življenje.

Nekatere raziskave kažejo, da lahko zmerno uživanje rdečega vina poveča izražanje genov, povezanih z dolgoživostjo. Lahko tudi izboljša presnovno zdravje.

Rdeče vino je na primer običajen dodatek sredozemski prehrani, vzorec prehranjevanja, povezan z dobrim zdravjem in dolgim življenjem.

Rdeče ali belo vino?

Zdi se, da je resveratrol osnova številnih zdravstvenih koristi rdečega vina.

Rdeče vino vsebuje več resveratrola kot belo vino, saj fermentira z lupinami, belo vino pa ne. Največ resveratrola v grozdju je v pečkah in kožici.

Opozorila

Uživanje vina ima lahko nekatere koristi za zdravje, toda prekomerno pitje katerega koli alkohola lahko poveča tveganje za zdravje.

CDC ponuja smernice iz zaupanja vrednega vira o zdravstvenih tveganjih zaradi prekomernega pitja alkohola.

Poročajo, da je prekomerna uporaba alkohola povzročila približno 140.000 smrti v Združenih državah med letoma 2015 in 2019, kar je skrajšalo življenje tistih, ki so umrli, v povprečju za 26 let.

Nadalje navajajo, da je bila 1 od 10 smrti med odraslimi, starimi od 20 do 64 let, povezana s čezmernim pitjem alkohola.

Kratkoročna zdravstvena tveganja zaradi čezmernega uživanja alkohola vključujejo:

  • rane
  • nasilno vedenje
  • zastrupitev z alkoholom
  • spolno vedenje, ki ima lahko nevarne posledice, vključno s spolnostjo brez uporabe kontracepcije
  • spontani splav ali fetalna alkoholna motnja med nosečnicami

Dolgoročna tveganja prekomernega uživanja alkohola vključujejo:

  • težave s srcem
  • kap
  • maščobna bolezen jeter
  • poškodbe jeter
  • stanja duševnega zdravja
  • nekatere vrste raka
  • pankreatitis

Ljudje lahko razvijejo tudi motnjo uživanja alkohola. Prekomerno pitje je še posebej škodljivo za zdravje.

Povzetek

Zmerno pitje rdečega vina ima lahko določene koristi za zdravje, vključno s krepitvijo zdravja srca, črevesja in možganov. To je zato, ker vsebuje spojine z antioksidativnimi, protivnetnimi in lipidnimi učinki.

Vendar pitje alkohola ni varno za vsakogar in pitje več kot zmerne količine lahko povzroči resne zdravstvene težave. Ljudje bi se morali pogovoriti s svojim zdravnikom o varnem uživanju alkohola ali omejitvi njegovega uživanja.

Oseba lahko občuti podobne koristi, če namesto tega uživa grozdje in nekatere jagode.

Zaključek: Po sklepu Znanstvenega odbora Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), varen dnevni vnos trans-reservatrola znaša 150mg/na dan.

Da bi dosegli pozitivne učinke resveratrola bi morali dnevno zaužiti vsaj 150 mg resveratrola, kar pa z običajno prehrano težko dosežemo. Vsebnost resveratrola v običajni prehrani je občutno nižja, kar v praksi pomeni, da bi za doseg 200 mg zaužitega resveratrola morali pojesti kilogram borovnic ali popiti 20 litrov vina, tu pa bi bili negativni učinki veliko večji kot korist resvertarola, zato ga je doseg ustrezne učinkovitosti in ugodnega vpliva na telo smiselno uporabljati v obliki prehranskih dopolnil.

Količine resveratrola v različnih živilih:
 
Živilo Količina resveratrola v mg/100ml Količina resveratrola v mg/100g
Rdeče vino 0-2,78
Belo vino 0-0,17
Arašidi 0,08
Rdeče grozdje 0,15
Borovnice 0,67
Temna čokolada 0,04
Jagode 0,35

Odmerek resveratrola za katerega se domneva o koristih, je približno 1 gram resveratrola dnevno – da bi to dosegli, bi morali zaužiti približno 800 kg rdečega grozdja ali 2.500 kg belega grozdja ali 500-2700 l rdečega vina ali 2.500-17.500 l belega vina. Kot vidite gre za enormne količine, kar pomeni, da je vsakršno namigovanje o ugodnih zdravstvenih učinkov vina kot posledica resveratrola, precej neverjetno.

Vinu se redno pripisuje še ena zdravstvena korist in to je pozitiven vpliv na kri zaradi visoke koncentracije železa. Žal vas moramo spet razočarati; vino v resnici spada med strašansko slabe vire železa. Podobno kot v primeru resveratrola, bi morali tudi za omembe vreden odmerek železa popiti nekaj deset litrov vina dnevno.

Mit, da je vino dobro za kri, ne drži. Rdeče vino v popvprečju vsebuje okoli en miligram železa na liter, povprečna apsorpcija železa pa je med 1,9 in 3,6-odstotna. To pomeni, da bi morali popiti okoli 40 litrov na dan, da bi se kaj poznalo na krvi, kar pa seveda daleč presega priporočene vrednosti.

Viri:

Snopek, L., Mlcek, J., Sochorova, L., Baron, M., Hlavacova, I., Jurikova, T., … in Sochor, J. (2018). Contribution of red wine consumption to human health protection. Molecules23(7), 1684.

Castaldo, L., Narváez, A., Izzo, L., Graziani, G., Gaspari, A., Di Minno, G., in Ritieni, A. (2019). Red wine consumption and cardiovascular health. Molecules24(19), 3626.

Nash, V., Ranadheera, C. S., Georgousopoulou, E. N., Mellor, D. D., Panagiotakos, D. B., McKune, A. J., … in Naumovski, N. (2018). The effects of grape and red wine polyphenols on gut microbiota–A systematic review. Food Research International113, 277-287.4

Gepner, Y., Golan, R., Harman-Boehm, I., Henkin, Y., Schwarzfuchs, D., Shelef, I., … in Shai, I. (2015). Effects of initiating moderate alcohol intake on cardiometabolic risk in adults with type 2 diabetes: a 2-year randomized, controlled trial. Annals of internal medicine163(8), 569-579.

Ye, J., Chen, X., in Bao, L. (2019). Effects of wine on blood pressure, glucose parameters, and lipid profile in type 2 diabetes mellitus: A meta-analysis of randomized interventional trials (PRISMA Compliant). Medicine98(23).

KHAN, Noorafza Q., idr. Regulation of vascular endothelial function by red wine procyanidins: implications for cardiovascular health. Tetrahedron, 2015, 71.20: 3059-3065.

Neto, M. M., da Silva, T. F., de Lima, F. F., Siqueira, T. M., Toscano, L. T., de Moura, S. K., in Silva, A. S. (2017). Whole red grape juice reduces blood pressure at rest and increases post-exercise hypotension. Journal of the American College of Nutrition36(7), 533-540.

Asbaghi, O., Naeini, F., Moodi, V., Najafi, M., Shirinbakhshmasoleh, M., Rezaei Kelishadi, M., … in Fadel, A. (2021). Effect of grape products on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. International Journal of Food Properties24(1), 627-645.

Lopez, M. S., Dempsey, R. J., in Vemuganti, R. (2015). Resveratrol neuroprotection in stroke and traumatic CNS injury. Neurochemistry International89, 75-82.

Shi, Z., Qiu, W., Xiao, G., Cheng, J., in Zhang, N. (2018). Resveratrol attenuates cognitive deficits of traumatic brain injury by activating p38 signaling in the brain. Medical Science Monitor: International Medical Journal of Experimental and Clinical Research24, 1097.

Abu-Amero, K. K., Kondkar, A. A., in Chalam, K. V. (2016). Resveratrol and ophthalmic diseases. Nutrients8(4), 200.

Shufelt, C., Merz, C. N. B., Yang, Y., Kirschner, J., Polk, D., Stanczyk, F., … in Braunstein, G. D. (2012). Red versus white wine as a nutritional aromatase inhibitor in premenopausal women: a pilot study. Journal of Women’s Health21(3), 281-284.

Yousef, M., Vlachogiannis, I. A., in Tsiani, E. (2017). Effects of resveratrol against lung cancer: In vitro and in vivo studies. Nutrients9(11), 1231.

Downer, M. K., Kenfield, S. A., Stampfer, M. J., Wilson, K. M., Dickerman, B. A., Giovannucci, E. L., … in Van Blarigan, E. L. (2019). Alcohol intake and risk of lethal prostate cancer in the health professionals follow-up study. Journal of Clinical Oncology37(17), 1499.

Yasar, S. (2018). Relation between alcohol consumption in midlife and dementia in late life. bmj362.

Gea, A., Beunza, J. J., Estruch, R., Sánchez-Villegas, A., Salas-Salvadó, J., Buil-Cosiales, P., … in Martínez-González, M. A. (2013). Alcohol intake, wine consumption and the development of depression: the PREDIMED study. BMC medicine11(1), 1-11.

Mitchell, T., Jeffrey, G. P., de Boer, B., MacQuillan, G., Garas, G., Ching, H., … in Adams, L. A. (2018). Type and pattern of alcohol consumption is associated with liver fibrosis in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Official journal of the American College of Gastroenterology| ACG113(10), 1484-1493.