Poškodbe patelarne (pogačične) tetive

Poškodbe patelarne tetive so značilne za športe v katerih prevladujejo skoki, lahko pa se pojavijo tudi pri telesno manj aktivnih ljudeh. Ločimo akutne in kronične poškodbe patelarne tetive.

Akutne poškodbe vključujejo nepopolno in popolno rupturo patelarne tetive in tendinitis patelarne tetive. Kronične poškodbe pogačične tetive imenujemo patelarna tendinopatija (”skakalno koleno”).

Rdeče obarvana tetiva prikazuje mesto bolečine v primeru skakalnega kolena.

Diagnoza in prognoza poškodb patelarne tetive temelji na kombinaciji anamneze, kliničnih in ultrazvočnih izvidov, pri čemer je zelo pomebno, da se klinični pregled zaključi s podrobno diagnozo izolirane in integralne mišične funkcije ter celotne kinetične verige.

Popolna ruptura patelarne tetive je redka in zahteva kirurško zdravljenje in pooperativno rehabilitacijo 6-9 mesecev. Nepopolne rupture in vnetja patelarne tetive (tendinitis) zdravimo konzervativno, v prvi fazi je potrebno lajšanje razbremenitev tetive, fizioterapija za zmanjšanje bolečine in vnetja ter nato strukturirana kinezioterapija in postopen prehod v šport ali v rekreativno vadbo.

Večina kroničnih patelarnih tendinopatij je posledica neustreznega zdravljenja akutne poškodbe in se uspešno zdravi konzervativno, pri čemer je kinezioterapija glavno klinično ”orodje” v rehabilitacijskem procesu. Pri tem je ključnega pomena vzpostaviti ravnovesje med sposobnostjo tetive, da prenaša stres in količino stresa proizvedenega na njo.

Kronična tendinopatija patelarne tetive včasih zahteva prekinitev športnih ali rekreativnih dejavnosti, ki poslabšajo simptome in izvajanje nadzorovane funkcionalne rehabilitacije. Po drugi strani pa je v monogih primerih mogoče izvesti proces rehabilitacije tendinopatije patelarne tetitve, ne da bi nujno prekinili vadbeni proces.

 

KAKO VAM MI LAHKO POMAGAMO?

  • V sodelovanju z zdravnikom bomo izbrali ustrezno metodo zdravljenja in ocenili realno časovno obdobje do povratka v šport ali k vsakodnevnim aktivnostim.
  • Naredili bomo individualni plan konzervativnega ali pooperativnega zdravljenja ter ga izvedli tako, da maksimalno zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.