Poškodba ahilove tetive

Poškodbe ahilove tetive so značilne za športe, kjer prevladujejo tekaške in skakalne aktivnosti, čeprav se lahko pojavi tudi pri telesno manj aktivnih ljudeh. Ločimo akutne in kronične poškodbe ahilove tetive.

Akutne poškodbe vključujejo nepopolno in popolno rupturo ahilove tetive, paratendinitis in tendinitis ahilove tetive. Kronične poškodbe ahilove tetive imenujemo tendinopatije. Ločimo insercijsko in neinsercijsko tendinopatijo ahilove tetive.

Diagnoza in prognoza poškodb ahilove tetive temelji na kombinaciji anamneze, kliničnega in ultrazvočnega pregleda, pri čemer je zelo pomembno, da se klinični pregled zaključi s podrobno diagnozo izolirane in integralne mišične funkicije ter celotne kinetične verige.

Popolna ruptura ahilove tetive pri športnikih se zdravi kirurško, čemur sledi pooperativna rehabilitacija 6-9 mesecev. Imobilizacija v posebnem škornju in konzervativno zdravljenje rupture ahilove tetive se lahko uporablja pri splošni populaciji.

Na sliki vidimo prikaz popolne rupture ahilove tetive.
Na sliki vidimo prikaz popolne rupture ahilove tetive.

Nepopolne rupture, vnetje membrane ahilove tetive (paratendinitis) in vnetje same ahilove tetive (tendinitis) se zdravijo konzervativno. V prvi fazi je potrebno lajšanje razbremenitev tetiv in fizioterepija za zmanjšanje bolečine in vnetja, nato pa strukturirana kinezioterepija in postopen prehod na športno ali rekreativno vadbo.

Na sliki vidimo prikaz natrgane ahilove tetive.

Večina kroničnih tendinopatij ahilove tetive je posledica neustreznega zdravljenja akutne poškodbe in se uspešno zdravi konzervativno, pri čemer je kinezioterapija glavno klinično ”orodje” v rehabilitacijskem procesu. Pri tem je ključnega pomena vzpostaviti ravnovesje med sposobnostjo tetive, da prenaša stres. Kronična tendinopatija ahilove tetive včasih zahteva prekinitev športnih ali rekreativnih dejavnosti, ki poslabšajo simptome in izvajanje nadzorovane funkcionalne rehabilitacije. Po drugi strani pa je v monogih primerih mogoče izvesti proces rehabilitacije tendinopatije ahilove tetitve, ne da bi nujno prekinili vadbeni proces.

 

KAKO VAM MI LAHKO POMAGAMO?

 

  • V sodelovanju z zdravnikom bomo izbrali ustrezno metodo zdravljenja in ocenili realno časovno obdobje do povratka v šport ali k vsakodnevnim aktivnostim.
  • Naredili bomo individualni plan konzervativnega ali pooperativnega zdravljenja ter ga izvedli tako, da maksimalno zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.