Osgood-Schlatter sindrom

Je osteohondroza (degenerativni proces), ki se pojavi na tuberositas tibieae (grčiča golenice). Pogosteje se pojavi pri dečkih v starosti 13-15 let in je posledica pretiranega naprezanaj (trakcije) narastišča patelarne tetive zaradi intenzivne vadbe (pospeševanje, naglo ustavljanje, skakanje, spremembe smeri).

Za Osgood-Schlatter sindrom je značilna izrazita izboklina na področju grčice golenice.

Diagnoza se postavi na podlagi anamneze ter kliničnega pregleda.

Zdravljenje je konzervativno in vključuje vaje za krepitev stegenskih mišic ter postopno doziranje športne aktivnosti. Otroci z blažjimi simptomi se lahko vzporedno s krepitvijo mišic še naprej ukvarjajo s športom. Po drugi strani pa naj otroci s hujšimi simptomi zmanjšajo ali začasno prenehajo s športnimi obremenitvami ter se posvetijo krepitvi mišic in izbolšanju nadzora gibanja.

Pri fizioterapiji se osredotočamo na:

  • moč sprednje in zadnje stegenske mišice, mišice zadnjice, primikalk, odmikalk kolka ter mečnih mišic
  • simptome lajšamo s protibolečinsko terapijo (TECAR terapija, HIL laser )
  • metode kineziološkega tapinga za razbremenitev narastišča mišice.

Kako dolgo traja takšno zdravljenje?

Zdravljenje lahko traja od 2-3 mesecev. Odvisno od stanja vnetja narastišč in otrokove muskulature.

 

KAKO VAM MI LAHKO POMAGAMO?

  • V sodelovanju z zdravnikom bomo izbrali ustrezno metodo zdravljenja in ocenili realno časovno obdobje do povratka v šport ali k vsakodnevnim aktivnostim.
  • Naredili bomo individualni plan konzervativnega ali pooperativnega zdravljenja ter ga izvedli tako, da maksimalno zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.