Degenerativne spremembe na hrbtenici

Degenerativne morfološke spremembe na hrbtenici nastanejo zaradi procesa staranja in/ali ponavljajočih se mikropoškodb ter lahko povzročijo boleče sindrome v hrbtu, predvsem v vratu in križu.

1. normalen medvretenčni disk, 2. degeneriran medvretenčni disk, 3. protruzija diska, 4. diskus hernija, 5. izguba višine diska (dehidracija diska), 6. degeneriran disk z osteofiti (kostnimi izdrastki)

Čeprav se degenerativne spremembe pojavljajo na vseh anatomskih strukturah hrbtenice na fasetnih sklepih (artroza, sinovitis), ligamentih (otekanje, vnetje, degeneracija) in vretencih (osteohodnroza, kostni trn,  so najbolj izrazite na medvretenčnih ploščicah. Te spremembe vključujejo izgubo višine diska, radialno izboklino, fibrozne obročne razpoke in hernijo.

Diagnoza v takšnih primerih je pogosto zahtevna, saj ima večina ljudi starejših od 30 let, ki nimajo bolečin v hrbtu, degenerativne spremembe v hrbtenici vidne na slikanju z magnetno resonanco. Zato je v teh primerih ključnega pomena, da opravimo natančen klinični pregled in rezultate preiskave povežemo z izvidi slikanja z magnetno resonanco.

Zdravljenje degenerativnih bolezni hrbtenice je večinoma konzervativno in vključuje fizioterapijo, kinezioterapijo in edukacjo v zvezi s spremembo gibanja in aktivnosti v razmeroma majhnem številu pa lahko zahteva tudi kirurški poseg.

KAKO VAM MI LAHKO POMAGAMO?

  • V sodelovanju z zdravnikom bomo izbrali ustrezno metodo zdravljenja in ocenili realno časovno obdobje do povratka v šport ali k vsakodnevnim aktivnostim.
  • Naredili bomo individualni plan konzervativnega ali pooperativnega zdravljenja ter ga izvedli tako, da maksimalno zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.