Preprečitev zakrčenosti rame po operaciji rotatorne manšete

Zakrčenost in togost po katerikoli operaciji je pogost problem s katerim se srečujemo v rehabilitaciji. Po operaciji rotatorne manšete ( objema ramenski sklep in sklepno kapsulo, z mišicami rotatorne manšete lahko dvigujemo roko, segamo v zatilje in izvajamo sestavljene gibe kot so meti ali plavanje) so te nevšečnosti še posebej prisotne

Potrebno je vedeti, da v kolikor gremo na samo operacijo z zelo togo ramo lahko pričakujemo, da bomo imeli tudi po operaciji bolj zakrčeno ramo kot drugi, ki so šli na operacijo z bolj gibljivim ramenskim sklepom.

Bolniki, ki imajo večje težave v prvih 4-6 tednih na koncu razvijejo isto gibljivost in stopnja bolečine se jim zmanjša do te mere kot drugim, ki teh težav na začetku niso imeli. Tako je strah, da bodo končni rezultati slabši popolnoma odveč.

Togost in zakrčenost v rami je pogost pojav po operaciji rotatorne manšete.

V primeru, da se želimo izogniti togosti po operaciji si lahko pomagamo tako da:

  • ZAČNEMO Z REHABILITACIJO HITRO PO OPERACIJI

Pri odprtih kirurških tehnikah kjer so dodatno poškodovali tkivo deltoidne mišice je bila potrebna nekoliko zakasnela rehabilitacija. S prehajanjem na artroskopske operacije je vzporedno napredovala tudi rehabilitacija. Izkazalo se je, da je fiksacija pri atroskopski rekonstrukciji rotatorne manšete prav tako močno kot pri odprti tehniki.

  • ZAČNEMO Z ZGODNJIM PRIDOBIVANJEM PASIVNE GIBLJIVOSTI

Notranja rotacija, addukcija (primik) in ekstenzija (izteg) v ramenu so potencialno škodljivi gibi takoj po operaciji. Pasivna fleksija (upogib) in zunanja rotacija v ramenu sta se izkazala kot giba, ki zmanjšata napetost in togost v rami. Sigurno si želimo, da se bolniki po operaciji čim hitreje premikajo v tej smeri, saj pogosto prihaja do brazgotinjenja v subakromialnem prostoru (zlasti ob sočasni subakromialni dekompresiji), tako obstaja možnost za razvoj omejitev v gibanju.

VIRI:

Trenerry, K., Walton, J.R., Murrell, G.A. (2005). Prevention of Shoulder Stiffness after Rotator Cuff Repair. Clinical Orthopaedics and Related Research, &NA;(430), 94-99. DOI: 10.1097/01.blo.0000137564.27841.27