SPONDILOLIZA ALI UTRUJENOSTNI ZLOM VRETENCA

Pogoste obremenitve hrbtenice v smeri upogiba in ekstenzije lahko povzročijo edem (stresna reakcija) ali utrujenostni zlom (stresni zlom) medsklepnega dela hrbtenice.

Slika: Spondiloliza je utrujenostni zlom vretenca v predelu med zgornjima in spodnjima sklepnima odrastkoma vretenca (pars interartikularis). Posledica tega zloma je ločitev prednjega in zadnjega dela vretenca in zaradi tega pride dodatno še do zdrsa prednjega dela vretenca naprej (spondilolisteza).

Incidenca spondilolize pri splošni populaciji je približno 5%. Bistveno večja je pri mladih športnikih v športih, ki vključujejo ponavljajoče se obremenitve hrbtenice (tenis, nogomet, gimnastika, potabljanje, balet).

Diagnoza temelji na anamnezi, kliničnem pregledu in izvidih računalniške tomografije in/ali slikanju z magnetno resonanco ledvene hrbtenice.

Zdravljenje ledvene spodilolize je večinoma konzervativno in vključuje razbremenitev hrbtenice z izogibanjem teku, skakanju, kompresijskim obremenitvam na hrbtenico (dviganju uteži) in ponavljajočim se iztegovanjem, laterofleksiji in rotaciji hrbtenice v končnem obsegu gibanja. Ta faza traja približno osem tednov, nato pa sledi približno osemtedensko postopno uvajanje telesnih obremenitev, ki ne smejo povzročati kliničnih simptomov in bolečin.

Po 16 tednih je potrebno narediti kontrolno slikanje (magnetno resonanco ali računalniško tomografijo (CT)) ledvene hrbtenice. V primeru, da je kontrolna ugotovitev ugodna, sledi postopen prehod na specifične naloge, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju.

Popolna vrnitev v šport se lahko giblje med 3 in 6 meseci v hujših primerih pa lahko vrnitev k športu traja do 12 mesecev.

KAKO VAM MI LAHKO POMAGAMO?

  • V sodelovanju z zdravnikom bomo izbrali ustrezno metodo zdravljenja in ocenili realno časovno obdobje do povratka v šport ali k vsakodnevnim aktivnostim.
  • Naredili bomo individualni plan konzervativnega ali pooperativnega zdravljenja ter ga izvedli tako, da maksimalno zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.