SPONDILOLISTEZA

Je premenik zgornjega vretenca glede na spodnje vretence. Lahko se zgodi kot posledica predhodne spondiloze ali travmatskega zloma intersklepnega dela ali pedikla vretenca.

STOPNJE SPONDILOLISTEZE
1. STOPNJA: zdrs zgornjega vretenca glede na spodnje do 25% 2. STOPNJA: zdrs 25-50% 3. STOPNJA: zdrs 50-75% 4. STOPNJA: zdrs 75-100%

Najpogosteje je prisotna pri otrocih, starih od 9-14 let ter vključuje premik ledvenega vretenca L5 proti segmentu križnice S1.

Diagnoza in stopnja spondilolisteze temelji na kliničnem pregledu ter rentgenskemu ali magnetnoresonančnem slikanju ledvene hrbtenice. Ločimo štiri stopnje spondilolisteze pri čemer prva stopnja predstavlja premik vretenc do 25%, četrta stopnja pa premik vretenc za več kot 75%.

Spondilolistezo 1. in 2. stopnje uspešno zdravimo konzervativno s spremembo aktivnosti in ciljano kinezioterapijo.

Bolniki s spondilolistezo 3. in 4. stopnje se naj izogibajo tveganim dejavnostim kjer se proizvajajo velike sile na hrbtenico. Zdravljenje je tudi pri teh dveh stopnjah na začetku konzervativno.

V primeru, da konzervativno zdravljenje ne daje dobrih rezultatov, je morda boljša možnost kirurško zdravljenje s fiksacijo vretenc. Indikacija za kirurško zdravljenje velja tudi za otroke v fazi rasti in razvoja s spondilolistezo 3. in 4. stopnje ter postopnim poslabšanjem simptomov in pogostimi nevrološkimi izpadi.

KAKO VAM MI LAHKO POMAGAMO?

  • V sodelovanju z zdravnikom bomo izbrali ustrezno metodo zdravljenja in ocenili realno časovno obdobje do povratka v šport ali k vsakodnevnim aktivnostim.
  • Naredili bomo individualni plan konzervativnega ali pooperativnega zdravljenja ter ga izvedli tako, da maksimalno zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.

 Marko Kastelic, dipl.fiziot. in dipl. šp. vzg.